pkpactie pkplijst pkpbeheer pkphelp
contact
printerknop printerknop printerknop driedknop

De Plankaartprinter

De plankaartprinter maakt van een digitaal bestemmingsplan een printklaar analoog bestemmingsplan. Anders gezegd: van een .gml volgens IMRO2008 maakt de plankaartprinter een .pdf volgens de analoge SVBP2008, inclusief de matrixsymbolen en lettercoderingen.
Als u die zin begrijpt is de plankaartprinter wellicht iets voor u.

De Plankaartprinter heeft twee resultaten:
    - een .pdf, klaar om te printen, u kiest het formaat
    - een digitale ontsluiting van het analoge kaartbeeld, het overzicht van de analoge kaart, maar aanklikbaar voor de regels.

Waarom analoog?

Daarvoor kan een aantal redenen zijn. Soms is een plan op papier praktischer dan een plan op een scherm. Bijvoorbeeld als u een bestemmingsplan mee wilt nemen naar buiten. Of als u een groot formaat plankaart wilt gebruiken tijdens een bijeenkomst, of om aan de muur te hangen.

Daarnaast heeft de analoge plankaart een meer inhoudelijk voordeel: het kaartbeeld bevat meer informatie dan de digitale variant. Enkel- en dubbelbestemmingen krijgen een lettercombinatie in het vlak, aanduidingen hebben een arcering en/of een lettercombinatie. De maatvoeringen zijn verbeeld met een matrixsymbool. 
De extra informatie is in één oogopslag beschikbaar. Zonder eerst op het vlak te klikken. Voor een geoefende lezer biedt dat meer overzicht.

De plankaartprinter genereert de analoge kaart direct vanuit de .gml. U weet dus zeker dat er geen verschil bestaat tussen het authentieke (digitale) plan en de analoge plankaart. Voor juristen biedt dat zekerheid. RO-mensen kunnen een conceptplan controleren aan de hand van het analoge kaartbeeld, met de zekerheid dat die kaart precies laat zien wat in het digitale concept staat.


Hoe werkt het?

De plankaartprinter is een website. Voor de werking van de site is geen lokale installatie nodig. Vanaf iedere pc met een internetverbinding is de plankaartprinter te gebruiken, zonder lokale installatie, zonder aanpassing van de ict-omgeving.

De site is zo ingericht dat een gebruiker geen nadere instructie nodig heeft. Zo kunnen bijvoorbeeld ook juristen, baliemedewerkers en wethouders er mee werken.
De vier stappen zijn:
1) plan selecteren
2) ondergrond kiezen
3) op de knop drukken
4) uitvoerformaat kiezen.

De plankaartprinter helpt bij het uploaden van het gewenste plan. Een gebruiker die een vigerend plan wil raadplegen kiest uit een drop-down lijst eerst de bronhouder. Over het algemeen zal dat de eigen gemeente zijn, maar iedere bronhouder is beschikbaar. In een tweede drop-down staat een lijst met de beschikbare plannen van de geselecteerde bronhouder, exact zoals die op ruimtelijkeplannen.nl staan. De gebruiker klikt op het gewenste plan om het te selecteren.
Die werkwijze is eenvoudig en garandeert dat het vigerende plan gebruikt wordt.

Een plan dat niet op ruimtelijkeplannen.nl staat kan ook worden omgezet. Daarvoor kan een lokaal plan worden geselecteerd, of er wordt een URL opgegeven. Deze optie zal vooral voor conceptplannen gebruikt worden.

Voor de uitvoer heeft de gebruiker de keuze uit een aantal formaten of schalen. een analoge kaart op het scherm, of een printklare .pdf. 

screenshot uitvoerkeuze

Voorbeelden

Hier onder een aantal voorbeelden van een digitale kaart en de analoge versie.

Digitaal Analoog
detail van digitaal bestemmingsplan binnenstad Woerden detail van analoog bestemmingsplan binnenstad Woerden

Klik hier voor schermvullende voorbeelden (opent in een nieuwe tab)


Demo

De Plankaartprinter is beschikbaar als demo. De demo geeft u een goed beeld van de mogelijkheden, maar wijkt op een aantal punten af van de echte versie. Via deze link vraagt u de demo aan.

de plankaartprinter
waarom analoog?
hoe werkt het
voorbeelden
demo